Sparkonton – allt du behöver veta för ett bra sparande

Ett bra sparkonto, vad är det egentligen? Och hur hittar jag det? Frågorna är många – vi försöker reda ut vad som gäller för ett sparande med bra ränta där du får så hög avkastning som möjligt.

När du har pengar som du vill spara undan vill du troligtvis inte lägga dem i madrassen. De flesta tar därför sina pengar och placerar dem i ett sparkonto hos banken, där de övriga personliga banktjänsterna finns.

Ränta på sparkonto

Historiskt sett har alla banker kunnat erbjuda en ränta på de pengar du placerar i banken. Med det menas att de pengar du sätter undan växer med tiden, baserat på den sparränta du blir erbjuden – lite som en morot för att du väljer att placera pengar i bankens sparkonto. Just nu är dock bankernas sparräntor väldigt låga eftersom riksbankens styrränta är rekordlåg. En del banker erbjuder inga räntor alls. I praktiken innebär det att du lånar ut pengar till banken helt gratis.

Hur kan man få bra ränta på ett sparkonto?

Att spara pengar hos en mindre, modern bank kan vara lösningen. Där kan en bra ränta på sparkonto ligga på upp till en procent, en del högre än så. En viktig sak att tänka på, oavsett var du placerar dina pengar, är att kontrollera att bolaget där du placerar dina pengar har insättningsgaranti. Med det menas att de pengar du sätter in är du garanterade att få tillbaka, även om företaget skulle gå i konkurs under tiden som de förvaltar dina pengar.

Investera pengar med bra avkastning

Ett annat sätt att ta tillvara dina pengar och se dem öka i värde är att investera i ett peer to peer-konto. Via olika investeringsplattformar matchas människor som vill låna pengar med människor som har pengar och är villiga att låna ut dem. Att låna  av varandra är världens äldsta sätt att låna pengar. Idag, när delningsekonomi är ett högaktuellt ämne inom många branscher, finns många organiserade sätt att låna och spara – helt utan bankers inblandning.

Hos Lendify kan du starta ett investeringskonto och bli din egen bank. Där väljer du hur mycket pengar du vill investera och till vilken risk, resten sköts automatiskt. För att maximera avkastningen kan du välja att automatiskt återinvestera pengarna. På så vis kan du spara undan dina pengar och samtidigt låga dem växa under tiden.