Oavsett vem du är och hur du handskas med dina pengar finns det bra strategier för ett sunt ekonomiskt liv. Vi ger dig de bästa tipsen utifrån din personlighet.

Testa ditt ekonomiska beteende – är du en slösa eller spara?

Alla ser på sina inkomster och utgifter på olika sätt. Några blir stressade av att se pengarna sina från kontot medan andra frikostigt drar kortet i tid och otid. Kom ihåg att en Spara inte nödvändigtvis har en smart strategi för sina pengar och att en Slösa inte behöver vara oekonomiskt lagd. Det viktigaste är att du tar hand om din ekonomi efter dina förutsättningar. Testa dig själv och få de bästa tipsen för hur du kan förbättra din ekonomiska situation utifrån din personlighet.

Har du pengar över varje månad?
Ja
Nej

Tänker du även på andrahandsvärdet när du köper något?
Ja
Nej

Får du ibland höra att du är snål?
Ja
Nej

Blir du oftare bjuden på fika än du bjuder andra?
Ja
Nej

Har du en buffert?
Ja
Nej

Planerar du noga inför varje köp?
Ja
Nej

Skulle du klara av en oförutsedd utgift på 11 000 kronor idag?
Ja
Nej

Prioriterar du amortering framför konsumtion?
Ja
Nej

Handlar du matvarorna på extrapris trots att du är sugen på något annat?
Ja
Nej

Kan du betala dina räkningar i 3 månader om du förlorar din inkomst?
Ja
Nej

Flest Ja –> Du är en Spara

Du har antagligen en buffert som du kan luta dig på vid oförutsedda utgifter och inkomstbortfall. Det är viktigt! Ha två månadslöner i ett buffertsparande och säkra upp dina inkomster genom att till exempel vara med i a-kassan och ha en inkomstförsäkring. Då är du förberedd på otrevliga överraskningar som kan dyka upp i livet. Se också till att ha ett långsiktigt sparande på plats inför pensionen. Investera dessa så att du kan få avkastning och låt pengarna växta åt dig. Många som sparar gör misstaget att låta pengarna ligga på sparkontot med 0 procent i ränta vilket är dumt. I realiteten minskar pengarna på sparkontot i värde på grund av inflationen. Det finns flera sätt att investera sina pengar där olika fonder och aktier är bland de vanligaste alternativen. Det kan dock vara snårigt att sätta sig in i fond och aktiemarknaden. Ett nytt sätt att investera sina pengar är att låna ut dem till andra. Med Lendify kan du använda bankernas affärsmodeller för att investera i lån och ta del av de vinster som tidigare endast varit tillgängliga för bankerna.

Flest Nej –> Du är en Slösa

Du prioriterar livets goda istället för pengar på banken. Helt okej – förutsatt att du har en buffert och ett långsiktigt sparande på plats som du kan luta dig på vid oförutsedda utgifter och inkomstbortfall. Det är viktigt! Ha två månadslöner i ett buffertsparande och säkra upp dina inkomster genom att till exempel vara med i a-kassan och ha en inkomstförsäkring. Då är du förberedd på otrevliga överraskningar som kan dyka upp i livet. Har du inte detta på plats är det dags att börja sätta av pengar varje månad. Försök spara 10 procent av din lön, kom ihåg att hellre spara lite än inte alls. Jobba först upp bufferten, därefter fortsätter du med det långsiktiga sparandet. Har du svårt att spara 10 procent på grund av dyra lån och krediter? I så fall kan det vara en bra idé att samla dem på ett ställe med lägre ränta. Lendifys kunder sparar i snitt 1950 kronor i månaden efter att de samlat sina lån och krediter hos dem. Pengarna du sparar kan du sedan använda för att bygga upp din egen buffert.

Lär dig mer om privatekonomi i Lendify och Börshajens ekonomiskola – helt gratis

Testa hur mycket du kan sänka din månadskostnad genom att samla lån och krediter hos Lendify