Samla lån och krediter

Att samla lån och dyra krediter är ett bra sätt att få ner sin månadskostnad och på sikt bättre privatekonomi. Men det gäller att undersöka villkor och räntor – oftast finns det bättre alternativ än banken.

Samla alla lån på ett ställe

Det är inte svårt att dra på sig dyra krediter och smålån genom shopping eller erbjudande om delbetalningar. Många gånger har en enkel ansökan gjort att det inte tydligt framgår vilka avgifter som tillkommer eller till vilken ränta lånet tas, och för den som inte betalar av skulden direkt kan ränteavgifterna ganska snabbt växa.

Ett sätt att ta kontroll över ekonomin och sänka sin månadskostnad är att samla lån och krediter i ett enda privatlån, även kallat blancolån. Förutom att det är lättare att hålla reda på bara en avbetalning går det oftast att få bättre ränta och villkor.

Se upp för höga räntor

Men räntor och villkor kan skilja sig mycket mellan de olika långivarna. Traditionellt sett har vi gått till banken för att låna pengar, men det finns smartare alternativ. Bankerna tjänar stora pengar på den ränta vi betalar för våra lån, och räntan blir därför ofta högre än den behöver vara. Bankerna har också höga kostnader eftersom de har gamla system, något som ger en högre ränta för den som lånar pengar.

– Banken har en drivkraft att tjäna maximalt med pengar på sina räntor. Det man kanske inte förstår är hur mycket pengar bankerna verkligen tjänar. Räntorna är just nu all time low samtidigt som bankernas vinster är all time high, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Välj ett privatlån med låg ränta och bra villkor

Lendify är en digital plattform där man lånar pengar av privatpersoner. I stället för att tjäna pengar på låntagarnas räntor tar de en förmedlingsavgift från både de som lånar och lånar ut, och kan därför erbjuda bättre räntor och villkor.

– Vi finns till för att förbättra lånevillkoren för dig som låntagare. Vi tycker att det är väldigt viktigt att bidra till att förbättra den ekonomiska situationen för våra kunder. De som lånar genom oss sparar i snitt 1950 kronor i månaden om de har krediter och andra lån som de samlar, säger Erik Wikander.