spara pengar till barn och barnbarn

Aktiemarknaden kan svänga kraftigt och bankernas sparräntor är lika med noll. För den som sparar till sina barn eller barnbarn gäller det att hitta en sparform med stabil och förutsägbar avkastning.

Att spara till barnen eller barnbarnen är ett bra sätt att ge dem ett startkapital den dagen de ska klara sig själva. Ett vanligt sparkonto med månadssparande må vara tryggt men med dagens ränteläge är avkastningen i princip noll. Fondkonton som följer aktiemarknaden innebär risker med sina ned- och uppgångar.

Spara genom att låna ut pengar

Ett sätt att få ett mer stabilt sparande är att låna ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner. Marknadsledande Lendify erbjuder privatpersoner att både låna och låna ut pengar via sin digitala plattform. Avkastningen är högre men risken är samtidigt låg och man kan återinvestera avkastningen varje månad, som en typ av månadssparande. Man kan också sätta in en liten slant varje månad, som ett månadssparande.

– Den historiska årsavkastningen hos Lendify är cirka sex procent efter avgifter och kreditförluster. Kreditförlusterna ligger på cirka en procent i genomsnitt, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.
Sparar man på längre löptider är räntan ännu högre. Målavkastningen på tio år är cirka åtta procent.

Vinnare jämfört med andra räntealternativ

Den höga avkastningen i förhållande till risk gör denna typ av investering i lån till en vinnare jämfört med andra räntealternativ.

– Om du jämför med andra räntealternativ så ger ju sparkontot noll. Du kan investera i företagsobligationer men då har du en annan typ av risk och avkastningen följer i större utsträckning avkastningen på aktiemarknaden än om du investerar direkt i lån till kreditvärdiga privatpersoner, säger Erika Eliasson.

Avkastningen betalas ut månadsvis och man kan välja att återinvestera den i nya lån. På så sätt växer kapitalet ytterligare.

– När dagen kommer då det är dags att sluta spara slår man bara av funktionen med återinvestering. Då betalas avkastningen ut månatligen som likvida medel, säger Erika Eliasson.

Öppna ett investeringskonto hos Lendify och börja spara redan idag – helt kostnadsfritt