räkna på blancolån och ta reda på vad det faktiskt kommer kosta dig

När du ska låna pengar till det som betyder något för dig är det viktigt att tänka på vad ett lån faktiskt kostar dig. Så här kan du göra för att räkna på ett blancolån och ta reda på den totala kostnaden för lånet du ska ta.

Långivare brukar prata om nominell och effektiv ränta. Den kostnad som långivaren tar ut för lånet kallas för nominell ränta. Därefter tillkommer oftast aviseringsavgifter och uppläggningsavgift, kostnader som också är viktiga att räkna med för att ta reda på totalkostnaden för ett lån. Med alla dessa kostnader sammantaget brukar man prata om effektiv ränta, där alla olika lånekostnader är inräknade. När du jämför olika låneerbjudanden är det alltså viktigt att inte bara titta på själva räntan för lånet, utan också vad de övriga räntekostnaderna ligger på.

Räkna ut ränta på ett lån

Säg att du vill låna 100 000 kronor. Du blir erbjuden en ränta på 8 procent och lånet ska betalas av varje månad. Inklusive uppläggningsavgift och aviseringskostnader landar den effektiva räntan på 14 procent. För att räkna ut årskostnaden för lånet tar vi lånebeloppet gånger den effektiva räntan, alltså 100 000 x 0.14 = 14 000 kronor. En summa på 14 000 kronor är alltså vad det årligen och cirka 1200 kronor i månaden kostar dig att ta ett lån på 100 000 kronor med en effektiv ränta på 14 procent.

Utöver själva räntan på lånet är det också viktigt att jämföra löptiden, det vill säga hur lång tid du har på dig att betala tillbaka på lånet. Hur snabbt du amorterar av på lånet påverkar förstås hur hög månadskostnad du får. Betalar du av snabbt blir totalkostnaden lägre eftersom du betalar ränta under en kortare period.

Hur påverkas räntan?

För ett lån med säkerhet, exempelvis ett bolån, används ofta bostaden som säkerhet för lånet. När du tar ett blancolån, eller privatlån som det också heter, finns ingen säkerhet och därför heller ingen fast ränta. Räntekostnaderna följer förändringarna på räntemarknaden och kan svänga upp och ner.

Som kund hos Lendify kan du ständigt sänka din redan låg ränta. Genom att vara en skötsam kund som betalar av räntan i tid samlar du ihop poäng som med tiden kan bytas ut mot sänkt ränta på ditt blancolån. Det görs genom att du blir medlem i Lendify Rewards, ett bra lånealternativ för dig som vill ha koll på dina lånekostnader.

Hur vet man vad som är bra ränta på ett lån?