Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

Att låna pengar när du har en skuld registrerad hos Kronofogden är oftast svårt, eftersom de flesta långivare nekar lån till dig som har betalningsanmärkningar. Så här kan du göra för att förbättra din ekonomi.

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan företaget du är skyldig pengar lämna över skulden till ett inkassoföretag. Det innebär att det då är inkassoföretaget du ska betala skulden till. Missar du trots det att betala så kan ärendet gå vidare till Kronofogden. Du riskerar också att få en så kallad betalningsanmärkning. Det ligger dig oftast i fatet när du ska ansöka om lån via en långivare, eftersom de flesta inte beviljar lån till personer som har skulder eller betalningsanmärkningar.

Hur länge ligger en anmärkning kvar hos Kronofogden?

Har du väl fått en skuld hos Kronofogden ligger anmärkningen kvar i tre år, trots att du redan betalat av din skuld. Det gör det svårt att få ett lån till exempelvis en bostad under tiden som skulden är noterad hos Kronofogden.

Så får du ordning på din ekonomi

Har du redan hamnat i skuldfällan är det lätt att ge upp och tänka att det inte finns någon utväg. Men det gör det, det gäller bara att tänka smart och lägga upp en ekonomisk plan som du sedan behöver följa. Här följer sju tips för att få det ekonomiska läget under kontroll:

  • Gör en budget. Genom att skriva ner vilka kostnader och inkomster du har varje månad är det också lättare att se hur mycket du egentligen har att röra dig med. I budgeten kan du ta med kostnader som boende, transport, mat, kläder och förbrukningsvaror.
  • Gör månadsavstämningar och följ upp din budget. Spara kvitton och kolla kontoutdrag för att se vad du egentligen lägger dina pengar på. Kanske kan du hitta och eliminera kostnader för småsaker som du egentligen inte behöver.
  • Gå igenom dina avtal. Vilka abonnemang och avtal är du knuten till? Avsätt tid till att gå igenom alltsammans från grunden. Ofta kan det finnas onödiga utgifter på exempelvis ett mobilabonnemang som du inte längre använder eller en prenumeration på en tidning som du aldrig hinner läsa.
  • Matplanera. Ett effektivt sätt att minska kostnaden för mat är att göra en veckoplanering. Kolla vad du har hemma, vilka rabatter som finns denna veckan och planera vad du ska äta utifrån det. Skriv sedan en lista på saker du behöver handla och håll dig till den. På så vis minskar du risken för att överbliven mat hamnar i soporna och spontanköp i mataffären.
  • Se över vilka försäkringar du har – kanske finns det något du kan sålla bort. Det kan också löna sig att ringa och be om bättre premie hos försäkringsbolaget, elbolaget eller telefonföretaget. Ibland betalar vi pengar helt i onödan, bara för att vi inte har koll på vilka sorts utgifter vi har.
  • Sälj gamla prylar. Gå igenom de saker du inte längre använder, kanske finns det något som kan komma till bättre användning hos någon annan. Sälj på loppis, lägg ut i köp- och säljsidor på Facebook eller annonsera på Blocket eller Tradera. Du får in några slantar för saker du ändå aldrig använder, du får mer förvaringsutrymme hemma och du gör dessutom en insats för miljön.
  • Köp begagnat. Att köpa såväl möbler som kläder och husgeråd på second hand är inte bara en bättre lösning ekonomiskt, det gynnar också miljön när vi konsumerar mindre. På loppis, second hand-affärer och sidor på nätet kan du fynda många fina saker till bråkdelen av priset jämfört med om du hade köpt samma sak ny i butik.

När du väl är fri från din skuld hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt ansöka om ett lån via Lendify. Ansökan går snabbt och du får svar direkt.