Svenskarna har blancolån på drygt 200 miljarder kronor.
Många lånar pengar av nischbankerna – där räntor på över tio procent är vanligt.
Genom att i stället låna pengar av privatpersoner skulle kunderna kunna spara 2,22 miljarder kronor per år.

Läs mer om att låna av privatpersoner här

Att ha ett privatlån i dag, det vill säga ett lån utan säkerhet, är inte ovanligt. Marknaden uppgår till drygt 200 miljarder kronor och många lånar till renovering, en ny bil, bröllop eller en semesterresa. Det finns också de som tar ett lån för att samla sina tidigare smålån och dyra krediter.
Men skillnaden i hur dyra lånen blir i slutändan är stor och beror helt på vilken ränta du får. Storbankerna står fortfarande för 65 procent av marknaden för privatlån, men näst störst del av kakan har de så kallade nischbankerna. Deras utlåning till privatpersoner var 2017 cirka 86 miljarder kronor och deras räntor är ofta höga.

Nischbankernas snittränta hela 10,8 procent

En jämförelse mellan sex nischbanker visar att deras snittränta ligger på 10,8 procent, där den högsta snitträntan ligger på 12,3 procent. Den nischbank som lånar ut näst mest pengar genom privatlån lånade 2017 ut drygt 24 miljarder kronor till en snittränta på 12,1 procent. Siffrorna kommer från bankernas egna årsredovisning eller bokslutskommuniké för 2017.
Varje år betalar svenskarna 13 miljarder i ränta på sina privatlån. Pengar som går till banken, som gör god vinst på lånen. För räntenettot hos nischbankerna är stort. Räntenetto är i stora drag skillnaden mellan vad bankerna får in i ränta på utlånade pengar och vad de betalar kunderna i form av sparränta. Den av de sex nischbankerna som hade högst räntenetto 2017 tjänade 2,4 miljarder kronor.

Låna från privatpersoner istället

Men det finns alternativ till både storbanker och nischbanker. Ett alternativ är att låna pengar av andra privatpersoner genom så kallade peer to peer-lån. En digital plattform förmedlar lånen, men det är privatpersoner som lånar och lånar ut. Genom lägre kostnader och modern teknik finns inte behov för en lika stor marginal som bankerna har, och därför blir räntorna lägre.
Det svenska företaget Lendify är Sveriges största aktör inom just peer to peer-lån och har sedan starten för fyra år sedan lånat ut över 800 miljoner kronor. En jämförelse mellan deras snittränta på 8,25 procent och nischbankernas medelsnittränta på 10,8 procent visar att nischbankernas kunder skulle kunna spara 2,22 miljarder kronor om året genom att byta till Lendify.
– Vårt uppdrag går ut på att sänka bankernas marginaler och ge kunderna bättre ränta genom en effektivare modell för lån. Vår resa har bara börjat och vi kommer inte att vara nöjda innan vi har lyckats sänka kostnaderna för en majoritet av alla som har dyra blancolån från nisch- eller storbankerna, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Låna pengar hos Lendify