Hur fungerar en bankdag?
Vad är en bankdag och hur fungerar den?

Den som någon gång har lånat pengar av banken vet att de kan få vänta många dagar innan pengarna är på kontot, en så kallad bankdag.
Men dagens teknik gör att det går att få utbetalningar direkt, oavsett dag i veckan och tid på dygnet.

Vad är egentligen en bankdag?

– Bankdag är bara ett hokus pokus som bankerna har hittat på. Om jag kan Swisha någon och de får pengarna direkt, varför har bankerna då hittat på att det finns bankdagar som gör att man får vänta flera dagar? säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Vi är vana vid att få vänta ett antal bankdagar på en överföring eller utbetalning, att bankerna stänger klockan 15 och att det inte går att göra större bankärenden på helgen. Men dagens teknik har förändrat det och nu är det inte konstigt att swisha pengar till varandra och få pengarna på en gång. Därför finns det inte heller någon anledning till att vänta flera bankdagar på att få lånet utbetalat till kontot.

– Bankdagar är något bankerna har hittat på för att de har en massa interna processer och system som gör att de inte kan ge dig en bra service eller leverera det som kunder förväntar sig. Så de har hittat ett ord som förtäcker allt det här i en mystisk bankdag. Vad är egentligen en bankdag? Ingen vet. Varför stänger banken klockan 15? Vad händer där då? säger Erik Wikander.

Hur slipper man bankdagar?

Lendify är Sveriges största marknadsplats för lån där du som privatperson lånar pengar av andra privatpersoner via en digital plattform. Eftersom de till skillnad från storbankerna har moderna system kan de erbjuda bättre ränta och villkor och du behöver dessutom inte vänta i flera dagar på lånet.

– Söker du lånet en fredag- eller lördagseftermiddag så kan du ha pengarna på kontot inom en kort tid. Hos oss är det på kundernas villkor istället för på bara på våra villkor, säger Erik Wikander och fortsätter:
– Det är inte rocket science. Det är något du förväntar dig av andra branscher, så varför ska det inte finnas i den här branschen? Det finns så mycket i bankvärlden som vi bara har tagit för givet och som vi vill slå hål på. Det måste inte vara så att man är missnöjd med sin bank. Det måste inte finnas bankdagar.

Privatlån med bra villkor till kreditvärdiga personer

Han förtydligar att det inte handlar om några osäkra sms-lån till ockerräntor. Lendify erbjuder bara privatlån till kreditvärdiga personer och alla genomgår en kreditprövning för att få låna pengar.

– För att få låna av oss måste man uppfylla några grundkrav, bland annat att man är över 18 år, inte har några betalningsanmärkningar, tjänar minst 180 000 kronor per år samt är svensk medborgare. Om du uppfyller kraven kommer vi att kolla på din ekonomiska situation individuellt och godkänner självklart bara låneansökningar om vi ser att du har  möjlighet att betala tillbaka lånet.

Läs mer om privatlån utan bankdagar