Hur vet man vad som är bra ränta på ett lån?

Att hålla koll på vad som egentligen är en bra ränta är inte helt enkelt. Så här kan du göra för att jämföra olika lånealternativ och räkna ut vad ett lån faktiskt kostar.

När banker och långivare pratar räntor kan det vara svårt att veta vad som menas. Är det den nominella eller den effektiva räntan man pratar om – och vad är egentligen skillnaden? Enklast förklarat är den nominella räntan den kostnad som långivaren tar ut för lånet. Därefter tillkommer aviseringsavgifter och uppläggningsavgift. Med den nominella räntan plus övriga kostnader får du fram den effektiva räntan, den som är viktigast att jämföra när du är på jakt efter ett lån med bra ränta.

Vad som är bra ränta beror helt och hållet på vad är det för typ av lån du ska ta. Ska du låna pengar till din bostad får banken eller långivaren en säkerhet för lånet i form av att du pantsätter din bostad vid lånet. Det innebär en högre säkerhet för långivaren, vilket i sin tur gör att räntorna ligger lägre än vid lån där banken eller långivaren helt saknar säkerhet. Ett sådant lån är vad som kallas privatlån, eller blancolån med ett annat ord.

 

Aldrig fast ränta på blancolån

Till skillnad från ett bundet bolån följer räntorna på blancolån räntemarknaden, därför kan blancolånsräntan aldrig bli fast. Därmed är det svårt att veta exakt vad räntekostnaden för ett blancolån kommer att bli. En tumregel är dock att blancolån oftast har högre räntesats eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånet. Vilka räntor som gäller just nu kan variera stort, så det gäller att jämföra olika aktörer och uppdatera sig om vilka räntesatser som styr marknaden just nu. Räntan på blancolånen styrs nämligen av reporäntan, Riksbankens nationella styrränta. Den i sin tur påverkas av Sveriges inflation och vilken konjunktur som råder.

Jämför olika lån

Oavsett var eller till vad du planerar att låna pengar – jämför olika lån. Utöver den nominella räntan, glöm inte att också räkna in alla kostnader som följer med lånet för att räkna ut den effektiva räntan. På så vis undviker du överraskningarna när pengarna ska betalas tillbaka.

Med Lendify Rewards har du möjlighet att samla poäng och minska räntan i takt med att du betalar av på ditt lån. Varje gång du betalar en månadsfaktura i tid tjänar du ihop poäng. Poängen du samlar kan bytas mot sänkt ränta på ditt lån – ett bra sätt att över tid sänka din ränta genom att betala av räntan i tid.