Den svenska kronan har fallit kraftigt de senaste månaderna och ligger nu på samma nivå som vid finanskrisen 2009.
En svag krona påverkar privatekonomin på flera sätt, inte minst inför sommarens stundande semester.

Den svenska kronan har försvagats mot euron de senaste åren men de senaste månaderna har raset tilltagit. Anledningen är dels att vi för tillfället har minusränta på styrräntan, -0,5 procent, dels oron på den svenska bostadsmarknaden. Lägg därtill det osäkra världsläget med hot om handelskrig. Trots att både svensk och global ekonomi blomstrar ser vi alltså de lägsta nivåerna för den svenska kronan på 9 år. Man tror inte heller att botten är nådd utan att kronan kan fortsätta att falla.
Den svaga kronan får konsekvenser för många svenskars ekonomi. Livsmedel som frukt och smör blir dyrare liksom andra importerade varor. Under de två första månaderna steg priserna på livsmedel i svenska affärer med 2,2 procent jämfört med samma period för ett år sedan. Det är dubbelt så mycket som i de länder som har euro som valuta. Smör och olja har blivit 19 procent dyrare sedan årsskiftet.

Lär dig mer om marknadsekonomi och hur du påverkas av den

Semestern blir dyrare

Den ovanligt svaga kronan gör också sommarsemestern i Europa dyrare, särskilt om resan går till ett land som har euro som valuta.
När semestern blir dyrare än beräknat eller prylarna som köpts från utlandet kostar mer än planerat kan man lockas av att köpa på avbetalning eller ta snabba lån med hög ränta för att få råd att leva efter semester. En fälla man bör undvika att gå i. I stället är det bättre att försöka spara in på annat, menar Andra Farhad, vd för Börshajen:
– Oftast är räntorna för delbetalning orimligt höga. Då är det bättre att spara till det man vill köpa, och köpa det när man väl har råd, säger hon.

Se över lån och krediter för att få lägre månadskostnad

På sikt kan den svaga kronan även innebära att Riksbanken höjer räntan tidigare än man annars hade gjort eftersom inflationen ökar. Och om räntan höjs blir även lånen dyrare. Därför kan det vara en god idé att redan nu se över sina lån och krediter för att se om det går att få ned månadskostnaden.
– Vi hjälper många kunder med att sänka sina månadskostnader genom att ta ett lån hos oss och sedan betala av dyra avbetalningar och krediter, vilket gör att de i många fall sparar flera tusenlappar i månaden säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Se hur mycket du kan spara genom att samla dina lån