Därför ska du jämföra olika bolån

När du hittat en bostad du vill köpa behöver du oftast låna pengar. För att få ett så bra erbjudande som möjligt behöver du jämföra flera olika alternativ, och inte gå till första bästa. Så här kan du tänka när du jämför bolåneräntor.

För bolån får du enligt lag låna upp till 85 procent av köpesumman. Om bostaden kostar 1 000 000 får du alltså låna 850 000 kronor, resterande 150 000 behöver du betala ur egen ficka.

När det blir dags att skaffa ett lånelöfte är det smart att gå till flera olika banker eller långivare. Alla kan erbjuda olika räntor och kostnader, och ofta kan det löna sig att förhandla om priset. Lånet kan delas upp i flera olika delar, där en del är rörlig och en del är bunden över exempelvis tre eller fem år. Det görs för att du ska få så jämn månadskostnad som möjligt över tid, även om räntorna sjunker eller stiger.

Räkna på bolån

Att låna pengar är en djungel, eftersom alla aktörer erbjuder så olika räntor. Medan en bank erbjuder en nominell ränta på 1,55% kan en annan erbjuda 2,05%. Det du ska räkna in när du beräknar lånekostnaden är inte bara räntan, utan också kostnader för uppläggningsavgift och avisering. På så vis får du reda på den så kallade effektiva räntan, som kan vara betydligt högre än den nominella som kan se så låg ut till en början.

En annan faktor att väga in i beräkningen är hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Kostnaden för lånet blir förstås högre om du har kort återbetalningstid. Har du däremot längre tidsfrist, som upp emot 30 eller 50 år, sänks månadskostnaden även om du betalar ränta över en längre period.

Räkna ut månadskostnaden per lån och den totala kostnaden under hela lånets löptid. På så vis har du en rättvis jämförelse av bolånen.

Hur fungerar amorteringskravet?

Tänk också på att det finns lagstadgade amorteringskrav. Om du har en belåningsgrad på mindre än 70 procent av bostadens värde amorterar du en procent per år, medan du amorterar två procent årligen om du är belånad upp till 85 procent av bostadens inköpsvärde. Det betyder att månadskostnaden för dig kan skilja stort beroende på hur mycket du lånar.

Det bästa är att ta fram de lånealternativ du tycker verkar bäst, och sedan stolpa upp alla faktiska kostnader för de olika långivarna. På så vis får du svart på vitt vad som gäller och kan lättare ta ställning till vilket val du ska göra.

Om du i samband med bostadsköp behöver finansiera exempelvis nya möbler, en renovering eller trädgårdsfix, kan du låna upp till 500 000 kr hos Lendify till det just du behöver, utan att behöva pantsätta något du äger. Ansökan tar bara två minuter och du får svar direkt.