bankerna bestämmer hur mycket pengar du får låna

Att hitta ett brev med en kreditupplysningsrapport från UC på hallmattan – en situation som många känner till. Men vilka är det egentligen som bestämmer hur mycket du får låna, och vad kan man göra för att höja sitt kreditbetyg?
– För många förfrågningar hos olika banker kan sänka ditt kreditbetyg. Det är inte heller bra att ha för mycket skulder, säger Vincent Kolb, kreditchef på Lendify.

Lär dig mer kreditvärdighet

Det är många som någon gång har funderat på att ta ett lån. Det kan handla om allt från att finansiera en resa, bostadsköp, lån till en bil eller en omfattande renovering. Men innan du signerar låneansökan är det viktigt att vara väl förberedd.
– Tänk efter om du verkligen behöver ta ett lån. Gå igenom din ekonomiska situation och räkna ut om du kan betala tillbaka på lånet varje månad, säger Vincent Kolb, kreditchef på Lendify som är Sveriges största marknadsplats för lån

Storbankerna bestämmer hur mycket du får låna

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig. De flesta banker hämtar sin information från Upplysningscentralen, UC. Kreditupplysningsföretaget ägs av de största bankerna i Sverige och erbjuder kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar. Det är alltså storbankerna som bestämmer hur mycket pengar du får låna.
– UC får bland annat tillgång till din inkomst från de senaste två åren, skulder, din familjesituation samt om du har ekonomiska förutsättningar för att klara av att betala tillbaka ett eventuellt lån, säger Vincent Kolb.

Vad påverkar hur mycket du får låna?

UC sparar all kredithistorik under 12 månader och enligt Vincent Kolb ger det en bra bild om en person är kreditvärdig. Handläggarna på Lendify, en tjänst där du lånar pengar direkt av privatpersoner i stället för en bank, tittar bland annat på om den som ansöker om ett lån hos dem sköter sin ekonomi – och vad syftet med lånet är.
– Vi kontrollerar att inkomsten på låneansökan stämmer överens med uppgifterna som UC har hämtat bland annat från Skatteverket. Vi vill även se om du har pengar kvar i slutet på månaden enligt Lendifys budgetkalkyl baserat på Konsumentverkets och Finansinspektionens schablonkostnader. Om du dessutom har ansökt om lån hos flera banker under den senaste tiden kan det påverka vårt beslut, säger han.

Låna med anmärkning

Vincent Kolb vill samtidigt passa på att ge lite tips och råd till de som funderar på att ta ett lån. Men han vill även lyfta ett varningens finger vad som kan hända om man inte betalar sina räkningar i tid – och hur det kan påverka ens kreditvärdighet.
– Om du struntar i att betala dina räkningar går de först till inkasso och sedan till Kronofogden. Får du en betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att ta ett lån. Tänk på att det är många elbolag, hyresvärdar och telefonföretag som tar kreditupplysningar och en betalningsanmärkning är kvar i tre år, säger Vincent Kolb.

Så kan du förbättra din kreditvärdighet

– Tänk efter innan du ansöker om ett lån. Låna inte mer än du behöver.
– Betala dina räkningar i tid.
– Försök att amortera så mycket du kan på dina befintliga lån varje månad.
– Baka ihop dina lån hos en och samma kreditgivare, till exempel Lendify. Du kan bland annat få lägre ränta och ur en ekonomisk synpunkt är det enklare att bara hantera ett lån.
– Du bör inte ha för mycket skulder. Se över din ekonomiska situation och försök att inte öka din skuldsättning.

Låna pengar hos Lendify och sänk din månadskostnad