Förbättra din kreditvärdighet

Ett sätt att få bästa dealen med banken är att ställa bankerna mot varandra.
Men det som påverkar räntan mest är ditt kreditbetyg – och det finns en hel del du kan göra för att förbättra det.

UC och kreditupplysning

Räntorna och villkoren varierar stort mellan de olika banker och nischbanker som lånar ut pengar till dig som privatperson. Ett vanligt sätt att få den bästa räntan är att jämföra de olika bankerna, men många glömmer bort eller är inte medvetna om att det som främst styr vilken ränta du får är ditt kreditbetyg.

Varje gång du ansöker om att låna pengar tar långivaren att ta en kreditupplysning på dig. De flesta banker hämtar sin information från Upplysningscentralen, UC. Kreditupplysningsföretaget ägs av de största bankerna i Sverige och erbjuder kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar.

Hur påverkas mitt kreditbetyg?

Kreditvärdigheten baseras på din inkomst, dina skulder och hur du sköter din ekonomi.

– För många förfrågningar om lån hos olika banker kan sänka ditt kreditbetyg. Det är inte heller bra att ha för mycket skulder, säger Vincent Kolb, kreditchef på Lendify och fortsätter:

– Om du struntar i att betala dina räkningar går de först till inkasso och sedan till Kronofogden. Får du en betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att ta ett lån. Tänk också på att det är många elbolag, hyresvärdar och telefonföretag som tar kreditupplysningar och en betalningsanmärkning är kvar i tre år.

Se därför till att alltid betala räkningarna i tid. Använd e-faktura för att vara säker på att du faktiskt får fakturan, och tänk efter innan du skaffar ett nytt kreditkort eller ansöker om delbetalning. Dessa typer av lån är i regel alltid väldigt dyra och det är lätt att hamna i en avbetalningskarusell.

Samla dina lån

Försök också att amortera så mycket som du kan på dina befintliga lån varje månad. Just nu är räntan på väldigt låga nivåer, och på tre års sikt så kommer dessa sannolikt att öka och dina lån blir dyrare.

Den som sitter på många dyra krediter och lån kan också tjäna på att baka ihop allting hos en och samma kreditgivare med lägre ränta, som exempelvis Lendify, Sveriges största marknadsplats för lån.

– Våra kunder sparar i snitt 1950 kronor i månaden genom att samla sina lån och krediter hos oss, säger Erik Wikander, marknadschef.