Svenskarna shoppar på nätet som aldrig förr och fördelarna är många.
Men det finns också faror – inte minst när det kommer till betalningsalternativen.
– Det finns väldigt många betalningslösningar som gör det enklare att hamna i skuldfällan, säger Andra Farhad, vd för Börshajen.

Lär dig mer kreditvärdighet

Förra året omsatte e-handeln i Sverige 67 miljarder kronor, en ökning med 16 procent jämfört med året innan. De mest populära produkterna att shoppa på nätet är mode, mediavaror, skönhets- och hälsoprodukter. I takt med att e-handeln växer utvecklas också sätten att betala för varorna. Erbjudanden om delbetalning är vanligt och det är främst här det är lätt att det blir dyrare än du egentligen har tänkt.
– Det finns väldigt många betalningslösningar som gör det enklare att hamna i skuldfällor. Där man har 14 dagars faktura, räntefritt första månaden och sådana saker, säger Andra Farhad, vd för utbildningsplattformen Börshajen och det populära Instagramkontot med samma namn.

Räntor på upp mot 20 procent

Delbetalningar är också något som Konsumentverket i flera år har varnat för och de har även granskat flera av de företag som erbjuder delbetalningsalternativ. Räntor på upp mot 20 procent är inte ovanligt och den där vårjackan som egentligen kostade 1500 kronor blir i slutändan betydligt dyrare om du tar den på delbetalning.
– Oftast är räntorna för delbetalning orimligt höga. Många tänker att räntan kanske är 3-4 procent, men inte att den kan vara 10 gånger högre än man förväntar sig, säger Andra Farhad och fortsätter:
– Sedan tror jag att vi många gånger faktiskt är medvetna om hur hög räntan är men tänker att det inte är så stor summa och att man kan betala av det nästa månad. Man faller för frestelsen ändå eftersom det är så enkelt.

Planera köpen

Men precis som man pratar om ränta på ränta när det handlar om investeringar och att pengarna där växer över tid, så växer även skulden ju längre tiden går.
– Snöbollseffekten blir att skulderna blir större över tid, och det tror jag inte många är medvetna om, säger Andra Farhad, som i maj lanserar en privatekonomiskola tillsammans med låneplattformen Lendify där man bland annat får lära sig mer om ränta och hur den fungerar.
Hon tycker att nätshopping är jättebra, så länge det handlar om planerade köp.
– Problemet är att det ofta handlar om spontanshopping, speciellt när det är rea. Mitt bästa råd är att inte gå i den fällan utan att planera sina inköp oavsett om det är på nätet eller i fysisk butik. Och att aldrig delbetala. Har man inte råd att betala på en gång så ska man inte ens handla.

Samla dina lån och krediter med ett lån hos Lendify

3 tips till dig som sitter med dyra krediter

1. Få en överblick över alla dina krediter och vilken effektiv ränta du faktiskt betalar
2. Undersök dina möjligheter att låna
3. Ansök om ett privatlån för att samla ihop dina krediter. ”Våra kunder som har samlat sina lån hos oss har i genomsnitt sparat 1950 kronor per månad, vilket är ett bra sätt att få extra pengar över i plånboken varje månad, endast genom att samla ihop sina lån”, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.