Det nya sättet att låna pengar utan banken

Som alternativ till privatlån hos storbanker och nischbanker finns också en variant där du lånar pengar av privatpersoner.
Men hur funkar det egentligen? Här svarar Erik Wikander, marknadschef på Lendify, på de vanligaste frågorna om privatlån.

Läs mer om privatlån hos Lendify

Vad är Lendify?

– Vi benämns ofta som en av Sveriges hetaste så kallade ”fintech startups” och är Sveriges största marknadsplats för lån. Vår modell bygger på att koppla ihop personer som vill låna med personer som vill investera vilket kallas peer to peer-lån och är ett globalt fenomen. På det sättet skär vi bort alla mellanhänder och vårt mål är att hjälpa svenskarna att få en smartare ekonomi tillsammans.

Vilken ränta kan jag få?

– När du lånar pengar hos oss kan vi ofta erbjuda dig en lägre ränta än bankerna eftersom vi skurit bort mellanhänderna och genom teknik har byggt upp en långt mer effektiv verksamhet än bankerna. Vi sätter räntan individuellt och just nu ligger vår nominella ränta mellan 2,95 och 17,00%.

Hur bestämmer ni vilken ränta jag ska få?

– För att kunna bestämma vilken räntan du kan få gör vi en kreditbedömning. Bedömningen tar hänsyn till om du har några lån, din inkomst och dina utgifter. Efter bedömningen får du en kreditklass, vilket avgör vilken ränta du kan få. Ju lägre risk, desto lägre ränta.

Går det att påverka räntan på något sätt?

– Ja, det gör det. Genom vårt lojalitetsprogram Lendify Rewards får du förmåner som exempelvis sänkt ränta. Du samlar poäng genom att betala dina räkningar i tid, och poängen kan du sedan byta mot upp till en sjättedel av räntan i rabatt.

Varför kan ni erbjuda så bra villkor för mig som lånar pengar?

– Lendify är ett modernt bolag på så vis att vi har en digital process, smarta lösningar och inga dyra bankkontor. Det betyder att vi har låga kostnader för att driva bolaget och vi kan därför hålla räntorna låga.

Vad kan jag låna till?

– Hos oss kan du låna pengar till det du behöver. Många lånar för att samla andra lån och spara tusenlappar varje månad. Vi har även många som lånar för att köpa ny bil eller båt, renovera hemma, åka på semester eller gifta sig.

Hur lång tid tar det innan jag får mitt lån?

– Själva ansökan tar bara 2 minuter och sker helt digitalt. Om du blir godkänd kan du få pengarna utbetalda direkt till ditt konto, då vi erbjuder något som kallas direktutbetalning. Det betyder att du slipper bankdagar.

Vem lånar jag pengar av?

Pengarna kommer från privatpersoner och institutioner som har investerat pengar hos oss. Det är med andra ord ett mer kundvänligt typ av lån än vanliga banklån då vi ger majoriteten av räntan till investeraren medan banken tar hela räntan själva. Det är därför bankerna tjänar så mycket pengar på blancolån.

Kan investerarna se vem jag är?

– Du är helt anonym för investerarna och de är helt anonyma för dig.

Får vem som helst låna av er?

– För att få låna av oss måste man uppfylla några grundkrav, bland annat att man är över 18 år, inte har några betalningsanmärkningar, tjänar minst 180 000 kr per år samt är svensk medborgare. Om du uppfyller kraven kommer vi kolla på din ekonomiska situation individuellt och godkänner självklart bara lån om vi ser att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Får jag göra skatteavdrag om jag lånar genom er?

– Ja, du får göra avdrag för den ränta du har betalat under inkomståret. Uppläggningsavgift och andra avgifter är inte avdragsgilla. Vi rapporterar varje år till Skatteverket hur mycket du betalat i ränta och du kan själv kontrollera uppgifterna genom att logga in på Mina Sidor.

Hur betalar jag tillbaka på lånet?

– Du betalar tillbaka ditt lån månadsvis via e-faktura, pappersavi via brev eller autogiro. E-faktura är helt kostnadsfritt. Du betalar tillbaka under den löptid du själv valt för lånet. Vi erbjuder dig att betala tillbaka i upp till 15 år.

Kan jag utöka mitt lån om jag behöver?

– Det kan du absolut göra. Du kan ha upp till tre lån hos oss samtidigt.

Hur tjänar Lendify pengar till skillnad från bankerna?

– Banker tjänar främst pengar på att ta privatpersoners sparpengar där de får en låg ränta (just nu oftast 0%), låna ut dem till en högre ränta och behålla hela vinsten själva.
Vi har en mer transparent avgiftsmodell där våra låntagare och investerare betalar en serviceavgift som varierar beroende på lånets löptid och riskklass.

Läs mer om att låna pengar hos Lendify