Billån eller leasing - vad är egentligen skillnaden?

Att leasa sin bil av en bilhandlare blir allt vanligare, samtidigt som många fortfarande föredrar att äga den själv. Vi reder ut skillnaden mellan att äga och hyra (leasa) sin bil.

Många är beroende av en fungerande bil. Ibland dyker behovet upp av att köpa en ny, kanske till följd av att den gamla gått sönder, familjen vuxit eller att du vill bli mer miljövänlig. Eller så kanske du helt enkelt vill unna dig själv en nyare bil mitt i vardagens bestyr.

Så fungerar leasing

Att leasa en bil går till så att du hyr bilen på ett abonnemang med fast månadskostnad över en bestämd tidsperiod. I den kostnaden ingår service, däck, reparationer och försäkring – alla driftskostnader utom drivmedel. Oftast får alla förare samma leasingerbjudande. Det du behöver ha koll på är vad som gäller för skador och förslitning, samt vad som räknas som ett normalt slitage på en bil. Om du exempelvis får en parkeringsskada behöver du ha koll på vad som står i ditt leasingavtal – täcks en sådan skada av försäkringen eller behöver du själv stå för reparationen? Om du istället äger din bil behöver du å andra sidan själv bekosta lagningen av bilen innan du säljer den vidare, så oavsett om du hyr eller äger din bil så får du oftast stå för skadan på ett eller annat sätt.

Att köpa och äga sin bil

Alternativet till leasing är att äga bilen själv. Då betalar du bilen direkt, antingen via sparade pengar eller ett billån. Om du tar ett billån blir kostnaderna för dig ränta och amortering på lånet. Om du äger står du själv för alla driftskostnader, exempelvis service och försäkring, samt om bilen går sönder och behöver lagas. För att ta reda på vad bilen kommer att kosta dig varje månad behöver du göra en kalkyl för vad du kommer att lägga på försäkring, drivmedel, parkering, skatt och besiktning. Lägg därtill däckinköp och löpande serviceunderhåll. Du behöver även ta höjd för eventuella skador som kan uppkomma. Du måste även lägga till värdeminskningen som bilen har. En ny bil tappar normalt ungefär 50 procent av sitt värde under de tre första åren.

Vad är skillnaden mellan leasing och att äga sin bil?

För att kunna bestämma dig för om du ska ta ett billån och köpa din bil eller leasa den måste du väga alternativen emot varandra. Frågan är om den ekonomiska förlusten på en privatköpt bil är större eller mindre jämfört med kostnaden för att leasa sin bil. Vad som är mest fördelaktigt för dig beror på vilken typ av bil du vill ha och hur mycket du kör. Det kan även vara bra att hålla utkik efter privatleasingkampanjer då bilhandlarna sänker priset rejält under en period i syfte att skaffa nya leasingkunder.

Om du finner att leasing av den bil du vill ha är dyrare är det relevant att fundera över om du tycker det är värt att betala en premie, en extra kostnad, för att slippa oroa dig för oväntade reparationskostnader och allt bestyr kring att köpa och sälja bilen. I sådana fall kanske leasing är ett bättre alternativ för dig ändå.

Låna pengar till din nya bil med ett modernt billån

Hos Lendify kan du låna upp till 500 000 kr i ett billån till en ny eller begagnad bil, utan att behöva pantsätta den eller betala någon kontantinsats. Dessutom kan du sänka din redan låga ränta genom lojalitetsprogrammet Lendify Rewards. Det går ut på att du samlar poäng varje gång du är en skötsam kund som betalar dina fakturor i tid. Poängen kan du sedan byta in mot sänkt ränta eller pengarna på ett investeringskonto hos Lendify. Låneansökan tar bara två minuter att slutföra och du får svar direkt.