Kreditkort

Med ett kreditkort samlar du alla dina kostnader och betalar av dem när månaden är slut. I slutändan kan det bli en dyrare lösning än vad du tänkt dig, inte minst eftersom alla olika kreditkort erbjuder olika räntor. Så här kan du tänka när du ska jämföra olika alternativ.

Ett kreditkort är ett lån

Du drar kortet när du handlar och i slutet av månaden samlas dina månadsbetalningar på en och samma faktura. Oftast kan du då välja att betala av hela beloppet på en gång, eller delbetala kostnaden mot en ränta. Till skillnad från ett kontokort dras alltså inga pengar från ditt konto på en gång, utan de samlas på en och samma faktura.

Fördelar med kreditkort

En av fördelarna med ett kreditkort är att du får en överblick över allt du handlat den senaste månaden. En annan fördel är att ditt bankkonto aldrig kan tömmas om ditt kort blir stulet eller borttappat, eftersom pengarna inte är kopplat till ett bankkonto. En nackdel är dock att räntorna på kreditkort ofta är väldigt höga om du inte betalar av skulden på en gång. Det är också lätt att pengarna drar iväg eftersom du inte ser hur mycket du handlat förrän i slutet av månaden när din samlingsfaktura kommer.

Ränta kreditkort

Bland de vanligaste kreditkorten ligger räntorna på mellan 8,55 och 19 procent. Bland dessa ligger snittet för den nominella räntan på 13,44 procent. Med dessa alternativ börjar du betala ränta först efter 44-60 dagar. De första dagarna är alltså räntefria. Alla kreditkort har olika årsavgift vilket påverkar den effektiva räntan. Det tillkommer ofta en årsavgift, som kan vara så hög som 6 000 kronor för de dyraste korten.
När du ska välja ett kreditkort, fundera på om kortet motsvarar dina behov och undersök kreditkortets räntesats, kreditgräns, antal räntefria dagar och övriga kostnader. Det finns vissa aktörer som godkänner ett kreditlån utan UC, kreditupplysning, men de flesta seriösa aktörer tar alltid reda på din kredithistorik innan du beviljas kredit för att låna pengar.

Lägre ränta på kreditkortslån

Kom ihåg att kreditkort kan blir en dyr lösning, särskilt om du väljer att skjuta upp fakturan. Om kreditkortsinköpen blir många är det istället bättre att samla allt till ett lån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att samla lån.