nätshopping

Shoppingen på nätet ökar stadigt varje år och visst är det smidigt att klicka hem det man behöver hemma ifrån soffan. Men det kan bli en dyr historia om man inte har koll på några vanliga fällor och försäljningsknep. Det är dags att spräcka 6 vanliga myter om nätshopping.

1. Varorna på nätet är alltid billigare

Genom prisjämförelsesajter kan man ofta hitta det man vill ha till ett billigare pris än i butik. Men det tillkommer ofta fraktavgifter som gör att det totala priset kan bli högre i slutändan. Betalas varan dessutom med faktura eller tas på delbetalning är risken stor att det blir ännu dyrare. Jämför därför med det totala priset, inte bara priset på varan.

2. På nätet köper man mara sånt man behöver

Visst händer det att något extra hamnar i varukorgen på väg till kassan i en butik. Vi lurar ofta oss själva att detta inte händer på nätet. E-handlarna har dock egna knep som gör att vi gärna köper något vi inte har planerat. Erbjudanden som ”100 kronor rabatt vid köp över 700!” och ”20 % på alla klänningar” får oss att tro att vi gör smarta klipp. Tänk efter innan du går på dagens erbjudande, behöver du verkligen den? Var det verkligen den du skulle ha?

3. Om jag ångrar mig är det bara att skicka tillbaka

Många stora näthandlare har ett bra system för gratis frakt och returer. Tyvärr gäller det inte alla. Dubbelkolla därför alltid om frakt och returporto ingår annars kan det snabbt bli dyrt. Ett par tunga skor kan kosta hundralappar att skicka tillbaka om de ska till utlandet. Det är hundralappar i sjön!

4. Jag sparar tid och pengar

Många använder argumentet att du sparar tid när du handlar på nätet och att tid är pengar. Så är det ju förvisso om tiden du sparar läggs på att jobba eller annat som drar in pengar till hushållskassan. Men oftast shoppas det ju på fritiden. Fundera på om du verkligen tjänar pengar på tiden du sparar, det kanske egentligen är tid som du skulle ha lagt på att umgås med familjen som går åt till onödig näthandel.

5. Fakturabetalning är enkelt och smidigt

Det är såklart bra att få hem en vara först så att man kan prova den och eventuellt lämna tillbaka den innan man betalar, så går det ju till i butik. Är det dessutom en faktura utan fakturaavgift kan det vara ett riktigt bra alternativ. Det är dock lätt att glömma bort en faktura som försvunnit i mailkorgen. Påminnelseavgifter och ränta är dyrt så se till att betala dessa fakturor i tid eller betala varan direkt och slipp fakturafällorna!

6. Delbetalning är ett bra alternativ

Faktura kan vara en bra idé men delbetalning är alltid dyrare än att betala direkt. Kreditföretagen som erbjuder delbetalning lägger på ränta på ditt köp så det som från början var billigt blir riktigt dyrt i slutändan. Har du redan hunnit köpa mycket på delbetalning och sitter fast med dyra krediter? Då kan det vara en bra idé att samla de dyra lånen och krediterna på ett ställe med lägre ränta. Det kan spara tusenlappar varje månad.

Se hur mycket du kan spara genom att samla dina dyra krediter hos Lendify